Испания празнува 700 години от използването на барута

Испания празнува 700 години от използването на барута, съобщава El Debate. Произходът на барута в Испания, тази година празнува 700 години от употребата му и е тясно свързан с Гранада. Там през 1324 г. е използван за първи път за превземането на замъка Хуескар от династията Насрид.

Тази година годишнината ще бъде отбелязана от комисия, сформирана от Приятелите на барутната фабрика в Гранада, ръководството на фабриката и делегация от Министерството на отбраната. Честването има уникални етапи, които водят началото си от 14 юли 1324 г.

Както Хоакин Аластруе, президент на гореспоменатата асоциация на приятели, казва пред EFE, Емир Исмаил I от Гранада заобиколи площада, поддържан от Бенимеринос, които носеха „внушително устройство, работещо с помощта на бензин“.

Това е съобщено от Ибн ал-Хатиб и се счита за „ първото писмено описание на използването на огнестрелни оръжия на полуострова и може би в Европа “.

След предаването на площада, четири дни по-късно, Исмаил I решава да създаде град близо до мястото, където е била крепостта, поради което община Хуескар в Гранада също празнува своята 700-годишнина на 18 юли.

Семейство Насрид създаде своята фабрика в подножието на Алхамбра . Беше близо до така наречения мост Кади. Това подчертава Аластруе, автор на книгата „Изобретяване на барут, производство на барут“. El Fargue and the Granada Factory“ (2016).

Католическите монарси също го намират там, когато влизат в Гранада през 1492 г.

Фабриката в подножието на Алхамбра произвежда „добрия барут на Гранада“ . Ето как го определи Съветът на Индиите. Както за битката на Индиите, така и за защитата на Кралство Гранада. Но умишлена експлозия през 1590 г. унищожава фабриката. Той също така унищожи Албайсин и причини хиляди щети на самата Алхамбра, според Аластруе.

Затова през 1624 г. фабриката се премества в квартал El Fargue в Гранада. Там продължава да се произвежда барут, както и снаряди, експлозивни детонационни заряди и танкови снаряди, наред с други материали.

По същия начин фабриката El Fargue става на 700 години на 14 юли.

Според Аластруе периодът в края на 19-ти век и началото на 20-ти е вероятно периодът с най-голяма социална видимост на фабриката. Това „защото преходът от черен барут към бездимен или нитроцелулозен барут изисква много значителни технически и лични усилия. Те бяха напълно различни технологии."

По това време се създават и училища за подготовка на необходимите кадри.

Фабриката е посещавана от време на време от многобройни делегации, сред които и от екзотичната тогава Япония.

Отделът на El Fargue участва в много международни изложения, като Инженерната изложба в Мадрид през 1919 г., Иберо-американската изложба в Севиля и Международната изложба в Барселона, и двете през 1924 г.

Най-известното посещение във фабриката е това, направено през 1947 г. от Ева Перон . Това беше част от обиколка на Испания, която я отведе до Гранада. Веднъж там тя отиде в отдалечения квартал El Fargue, за да се срещне с работниците, които й подариха, според хрониките от онова време, бял шал в инкрустирана кутия и табела с гербовете на Испания и Аржентина.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа